Proste Dyniowe Ciasto z dodatkiem masła orzechowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto to jest proste w wykonaniu, pyszne, bardzo puszyste, lekko wilgotne oraz z wyczuwalną lekką orzechową nuta.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka klasa "L"
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 pełne szklanki startej dyni
    5 łyżek masła orzechowego 100% bez dodatku cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    blaszka 25 cm x 36 cm
    papier do pieczenia

    dekoracja:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Proste dyniowe ciasto z dodatkiem masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Dynię obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i masło orzechowe - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min.w temp. 180 stopni. do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
    Ostygnięty placek posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować