Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki
15 min
Składniki:
Ciasto :
5 jajek
1 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego domowego
1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
Masa:
2 budynie bez cukru (ja użyłam półtora, bo chcialam, żeby budyń byl tylko drobnym akcentem)
900 ml mleka
4-5 łyżek cukru
40 dag truskawek
1,5 -2 galaretki truskawkowej
Proste ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Obie mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej. Dodać olej lub roztopione wystudzone masło. Wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do formy (o prostych bokach - nierozszerzajacych się ku górze) wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wym. 21 x 27 cm). Ciasto można też upiec w tortownicy o śr. 22-24 cm.
Piec w temp. 180°C około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie.
Pod koniec pieczenia przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka). Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając przy każdej ilość wody o 100 ml. Galaretki odstawić, żeby nieco stężały.
Jeszcze ciepły budyń wykładać na ciepłe ciasto. Pozostawić na kwadrans, żeby budyń przestygł. Truskawki ułoży na wierzchu ciasta. Na wierzch wylać tężejące galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze