Pralinki z mojej manufaktury.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię przyjaciół obdarowywać pudełeczkami z moimi pralinkami. Zazwyczaj robię to z okazji świąt. Ostatnio podaję kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe for

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g czekolada gorzka
    Nadzienie waniliowe.
    50g czekolady białej, nie musimy temperować
    50 ml śmietany kremowej
    laska wanilii
    1 łyżka masła
    porzeczka z nalewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pralinki z mojej manufaktury. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa manufaktura 1. 200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości.
    Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega on na rozpuszczeniu czekolady w temp. nie wyższej niż 46 – 49 stop.C ,chłodzeniu,około10min i ponownym podgrzaniu do temp.30stop.C. I tu przydatny jest termometr cukierniczy. Jeżeli takowego nie posiadamy ,to robimy wszystko z dużym wyczuciem i pamiętamy ,aby nie podgrzać czekolady za mocno!!!
    Teraz ad rem !
    Ustawiamy łaźnię wodną, zagotowujemy wodę, wyłączamy gaz, stawiamy naczynie ze 150g czekolady (3/4 wagi) i rozpuszczamy. Jeżeli jest potrzeba można jeszcze postawić na malutki gaz.
    Teraz etap ochłodzenia, odstawiamy na 10min.
    Następnie dodajemy pozostawione 50g (1/4) czekolady i mieszamy, mieszamy, mieszamy, aż się wszystko rozpuści i otrzymamy gładką, lśniącą, płynną czekoladę.

    Foremki do pralinek (ochłodzone w lodówce) smarujemy dosyć grubo czekoladą. Używam pędzelka. Wstawić do lodówki do stężenia.
    Wypełniamy nadzieniem, nie do samej góry i zalewamy czekoladą ,mamy denka.

    Nadzienie waniliowe.
    50g czekolady białej, nie musimy temperować
    50 ml śmietany kremowej
    laska wanilii
    1 łyżka masła

    Śmietankę zagotować z ziarenkami wanilii i odstawić na 20-30min.Przecedzić.
    Dodać białą czekoladę i masło, rozpuścić, wymieszać i przestudzić.

    Produkcja wydaje się trochę trudna i zawiła ,ale tylko za pierwszym razem. Możemy ewentualnie pójść na skróty i pralinki do szybkiego zjedzenia nie zdążą zmatowieć, a jeżeli wierzch ozdobimy to będą z przedłużonym terminem ważności i będą ładne.
    Czyli ,do garnuszka np.100g czekolady + 2 łyżki masła ,rozpuszczamy, chłodzimy i wypełniamy foremki czekoladą, wkładamy do środka co chcemy (nawet pierścionek z brylantem) i zalewamy czekoladą.

    Życzę przyjemnej, najsłodszej pracy :)

Porady

Lubię przyjaciół obdarowywać pudełeczkami z moimi pralinkami. Zazwyczaj robię to z okazji świąt. Ostatnio podaję kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki. Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi. Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować