Pralinki malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Maliny liofilizowane mielimy w młynku do kawy na pył. Białą czekoladę (50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstanie nam krem czekoladowy. Ów krem dodajemy do pokruszonego ciasta i malin. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Odrywamy kawałek ciasta (o masie 25g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ½ - ¾ głębokości kulki. Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.
Z tej proporcji uzyskamy 14 cake pops o wadze 25g.
Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy różową czekoladę ruby. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.
Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia. Od razu oprószamy je z góry pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Cake pops odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze