Pralinki kawowe

4.5 (198 ocen)

Pyszne.

Składniki:

  • czekolada gorzka na korpusy
    1oog czekolady białej
    50 ml śmietanki 30%
    spirtus według uznania
    kawa rozpuszczalna według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki Czekoladki

Pralinki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę gorzką rozpuścić nad parą wodną. Pędzelkiem malować wnętrze foremek silikonowych do czekoladek lub silikonowych na lód (zrobiłam obydwie wersje) Wstawić do lodówki by czekolada stężała. Czynność powtórzyć.
  • 2. W tym czasie rozpuścić nad parą białą czekoladę. Gdy się całkowicie rozpuści dodać śmietankę. Wymieszać dokładnie, po czym dodać kawę rozpuszczalną w ilości według uznania (ja dodaje łyżeczkę) Podobnie postąpić ze spirytusem.Wszystko wymieszać tak by powstała jednolita masa.
  • 3. Przestudzone nadzienie wlewać łyżeczką do czekoladowych korpusów. Ale nie do końca, ponieważ potrzebne jest miejsce na spód czekoladki.
  • 4. Gdy kawowe nadzienie znajdzie się w czekoladowych korpusach należy łyżeczką wylac na nie troszkę gorzkiej czekolady by storzyć spody.
  • 5. Wstawić do lodówki na ok godzinę by czekoladki dobrze stwardniały, po czym delikatnie wyciągnąć je z silikonowych foremek.

Porady

Na pralinki czy czekoladki należy używać czekolady dobrej jakości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować