Pralinki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę gorzką rozpuścić nad parą wodną. Pędzelkiem malować wnętrze foremek silikonowych do czekoladek lub silikonowych na lód (zrobiłam obydwie wersje) Wstawić do lodówki by czekolada stężała. Czynność powtórzyć.
2.W tym czasie rozpuścić nad parą białą czekoladę. Gdy się całkowicie rozpuści dodać śmietankę. Wymieszać dokładnie, po czym dodać kawę rozpuszczalną w ilości według uznania (ja dodaje łyżeczkę) Podobnie postąpić ze spirytusem.Wszystko wymieszać tak by powstała jednolita masa.
3.Przestudzone nadzienie wlewać łyżeczką do czekoladowych korpusów. Ale nie do końca, ponieważ potrzebne jest miejsce na spód czekoladki.
4.Gdy kawowe nadzienie znajdzie się w czekoladowych korpusach należy łyżeczką wylac na nie troszkę gorzkiej czekolady by storzyć spody.
5.Wstawić do lodówki na ok godzinę by czekoladki dobrze stwardniały, po czym delikatnie wyciągnąć je z silikonowych foremek.
Porady
Na pralinki czy czekoladki należy używać czekolady dobrej jakości.
Komentarze