Potrawka z kurczakiem, salami i fasolą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie danie jednogarnkowe. Dodatek salami świetnie podkręca smak

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak (mięso z udka bez kości) - 500g
    Salami - 100g
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 2-3 ząbki
    Papryka - 2szt
    Papryczka chilli - 2 szt
    Czerwona fasola - 1/2 puszki
    Olej - 2 łyżki
    Przecier pomidorowy - 200ml
    Kasza jęczmienna - 150g
    Przyprawy:
    papryka słodka, ostra i wędzona, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z kurczakiem, salami i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z kurczakiem, salami i fasolą 1. Danie najlepiej przygotować w garnku z powłoką nieprzywierającą. Jeśli takiego nie macie, pierwszy etap należy wykonać na patelni, a potem przełożyć do zwykłego garnka.

    Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Salami kroimy w plasterki (jeśli są duże to każdy plasterek na 2 lub 4 części).

    W garnku na oleju przesmażamy kurczaka, salami, cebulę i czosnek. Salami powinno uwolnić swój aromat.
    Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony dodajemy przecier, pokrojone papryki zwykłe i chilli, przyprawy. Zalewamy 1 litrem wody i przykrywamy. Kiedy woda zawrze dodajemy kaszę jęczmienną i fasolę. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut). Doprawiamy do smaku.

Porady

Danie najlepsze jest następnego dnia po ugotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować