To danie przypominające popularne „leczo”. Nie jest jednak wykonane z cukinii, a z kalarepki:). Podajemy go oprószone natką pietruszki do pieczywa.Polecam podać je w ramach obiadu lub kolacji.
Potrawka z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki przepłukujemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
2.Kalarepki obieramy i kroimy w około 2-3 cm słupki. Pokrojoną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.
3.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Obsmażamy ją. Przysmażoną kiełbasę podlewamy przecierem pomidorowym. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, by przecier częściowo odparował.
4.Następnie dodajemy pieczarki. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec do potrawki dodajemy kalarepkę. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość dania, podlewamy całość mniejszą lub większą ilością wodą. Potrawkę zagotowujemy. Na koniec zabielamy ją śmietaną, dodajemy przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ponownie zagotowujemy, po czym porcjujemy i podajemy.
Komentarze