Potrawka z kalarepki

0 (0 ocen)

To danie przypominające popularne „leczo”. Nie jest jednak wykonane z cukinii, a z kalarepki:). Podajemy go oprószone natką pietruszki do pieczywa.Polecam podać je w ramach obiadu lub kolacji.

Składniki:

  • Składniki na 5- 6 porcji:
    • 300 gram pieczarek,
    • 3duże kalarepki,
    • 1 podwójne pęto kiełbasy (około 0,5 kg),
    • 1 cebula,
    • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
    • olej,
    • papryka ostra,
    • sól do smaku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • pały pęczek natki pietruszki,
    • 1 łyżka śmietany.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie grzybów 1. Pieczarki przepłukujemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
  • krojenie kalarepki 2. Kalarepki obieramy i kroimy w około 2-3 cm słupki. Pokrojoną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.
  • dodanie przecieru
3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Obsmażamy ją. Przysmażoną kiełbasę podlewamy przecierem pomidorowym. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, by przecier częściowo odparował.
  • dodanie kalarepki 4. Następnie dodajemy pieczarki. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec do potrawki dodajemy kalarepkę. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość dania, podlewamy całość mniejszą lub większą ilością wodą. Potrawkę zagotowujemy. Na koniec zabielamy ją śmietaną, dodajemy przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość ponownie zagotowujemy, po czym porcjujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Przecier pomidorowy Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować