Surówka z liści młodej kalarepki

4.49 (167 ocen)

Wspaniały smak młodych listków kalarepki,Nieco w smaku przypomina mi jarmuż ponieważ liście mają goryczkę której można się łatwo pozbyć.Liście kalarepki spożywamy w okresie letnim gdy nie ma w ogródkach jeszcze jarmużu. Oto mój z kalarepki przysmak do obiadu w postaci surówki .

Składniki:

  • - młode liście z 3 kalarepek
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki troszkę czubatą
    - sól lub 1/4 kostki rosołowej
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z liści młodej kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Z liści kalarepki usunąć grubsze łodygi,pokroić na paski włożyć do garnka zalać wodą i zagotować aby się liście sparzyły.Odlać wodę i zalać nową dodać troszkę soli ,gotować aż liście zmiękną (Wymiana wody jest konieczna ponieważ kalarepka tak jak jarmuż ma goryczkę którą się pozbywamy przez wymianę wody podnosi to walory smakowe )
    Ugotowane liście odcedzić na sicie
  • 2. - W rondlu rozpuścić masło,dodać mąkę wymieszać kilka razy,dolać ok 1 szklanki wody.Gotując mieszać aż powstanie sos dodać odcedzone liście kalarepki i wymieszać z sosem,doprawić pieprzem i solą (można też zamiast soli dodać ćwiartkę kostki rosołowej )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować