Ciasto porzeczkowiec

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Moja mama wiele razy robiła to ciasto, wszyscy je uwielbiają. Ja zrobiłam je pierwszy raz, gdy przyszła moja teściowa. Była zachwycona. Ciasto idealne dla słodyczożerców :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto: 3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 1/2 szklanki mąki
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki cukru

    Masa serowa: 1/2 kg sera waniliowego
    3/4 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru

    Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka żelatyny

    Dżem porzeczkowy
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, cukier i kakao ugotować i ostudzić.
    Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku oraz zimną masę kakaową,miksować. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wszystko wymieszać łyżką i wylać na blachę wyłożoną papierem.
    Piec ok 30 min w 180 stopniach.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem dodając ser, miksować.
    Upieczone ciasto przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową. Na masę serową położyć drugą część ciasta.
  • 3. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozrobioną wcześniej w gorącej wodzie żelatynę. ( dodajemy już ostudzoną żelatynę do śmietany)

    Wierzch ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i nałożyć bitą śmietanę. Całość posypać utartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować