Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, wodę, cukier i kakao zagotowujemy na wolnym ogniu i studzimy.
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka- chwilę miksujemy i wlewamy wystudzoną masę z oleju i wody. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Pieczemy około 40 minut w tem. 175 stopni.
Po upieczeniu i wystygnięciu kroimy na pół.
Masa: śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem po czym dodajemy serki homogenizowane.
Układamy na blasze- 1 biszkopt nasączamy go kompotem i rozkładamy dżem porzeczkowy, na dżem kładziemy połowę masy.
Na to 2 biszkopt, także nasączony i druga połowa masy. Na masę ścieramy czekoladę.
Komentarze