Ciasto Porzeczkowiec

4.5 (190 ocen)

Idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
    0,5 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    dżem porzeczkowy
    czekolada deserowa
    Biszkopt:
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Masa:
    0,75 l. śmietany kremówki
    4 śmietan- fixy
    3 serki homogenizowane waniliowe
    5 łyżek cukru pudru
    kompot z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, cukier i kakao zagotowujemy na wolnym ogniu i studzimy.
    Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka- chwilę miksujemy i wlewamy wystudzoną masę z oleju i wody. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Pieczemy około 40 minut w tem. 175 stopni.
    Po upieczeniu i wystygnięciu kroimy na pół.
    Masa: śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem po czym dodajemy serki homogenizowane.
    Układamy na blasze- 1 biszkopt nasączamy go kompotem i rozkładamy dżem porzeczkowy, na dżem kładziemy połowę masy.
    Na to 2 biszkopt, także nasączony i druga połowa masy. Na masę ścieramy czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować