Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodając stopniowa po jednym żółtku.Miksując nadal wlać zimną masę kakaową,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą.Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 45minut(najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem czy już się upiekło.)
Masa serowa
Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę i stopniowo dodawać po łyżce sera.Na koniec dodać fix
Uwaga!!!
Ja tą masę ucieram tradycyjnie tłuczkiem w makutrze ,bardzo powoli bo lubi się "zważyć".
Bita śmietana
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami.
Upieczone i wystudzone ciato przekroić na pół.Na jedną część wyłożyć i rozsmarować pół słoiczka dżemu porzeczkowego ,na dżem masę serową.Przykryć drugą częścią ciasta,na którą rozsmarować pozostałą część dżemu,na dżem wyłożyć bitą śmietanę.
posypać startą gorzką czekoladą
Porady
Jeśli nie lubisz dżemu porzeczkowego lub masz inny dżem własnej roboty można go spokojnie użyć.
Mi najbardziej smakuje to ciasto ze swoim dżemem z borówek amerykańskich.
Komentarze