Ciasto porzeczkowe z masą budyniową

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Porzeczek zawsze u mnie jest sporo a to dlatego,że w ogrodzie posiada je moja mama.Ja je lubię zwłaszcza w różnych ciastach i deserach.

xamelka1
  • 80min

Składniki

Ciasto kruche:

-1,5 szklanki mąki

-125 g margaryny

-5 łyżek zimnej wody

-1 żółtko

-2 łyżeczki cukru




Masa maślana

-200 g masła

-3/4 szklanki cukru

-2 żółtka

-3/4 szklanki czarnej porzeczki

-1,5 paczki galaretki z czarnej porzeczki




Masa budyniowa:

-1 budyń śmietankowy z cukrem

-500 ml mleka

-200 ml śmietanki 30%

-2 łyżkicukru pudru

-4 łyżeczki żelatyny

-0,5 szklanki czarnej porzeczki

-o,5 szklanki czerwonej porzeczki




Dodatkowo:

1 galaretka z czarnej porzeczki

3/4 szklanki czarnych i czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto porzeczkowe z masą budyniową

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,cukier,żółtko oraz wodę,posiekać nożem,następnie zagnieść ,uformować w kulę,zawinąć w folię.Schłodzić około 1 godz. w lodówce.

    ...Dno tortownicy o śr.24 cm natłuścić i obsypać mąką.Wyłożyć ciasto.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 stopni C przez około 20 minut
  • 2. 1,5 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem i żóltkami.Dodać 3/4 szklanki rozdrobnionych blenderem czarnych porzeczek.Gdy masa będzie gładka połączyć z tężejącą galaretką.Masę przełożyć na ostygnięte ciasto .Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody.Przestudzić połączyć z mieszanymi owocami.Lekko tężejącą wylać na masę maślaną.
  • 5. Budyń przygotować według przepisu.
  • 6. Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody,pozostawić na 5 minut,następnie podgrzać i rozpuścić.Dodać do gorącego budyniu,dobrze wymieszać.Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  • 7. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem.Następnie po łyżce dodawać do ubitej śmietany.Na koniec delikatnie połączyć z porzeczkami.Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Pozostawić najlepiej na kilka godzin w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiporzeczkaciaso kruche

Komentarze

Podobne przepisy

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: Anyzkowo

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni....

Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

Dodane przez: czarrna

Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

Czekoladowe ciasto i wyrazisty...

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Przepis znaleziony na blogu mouth...

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE