Ciasto porzeczkowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,cukier,żółtko oraz wodę,posiekać nożem,następnie zagnieść ,uformować w kulę,zawinąć w folię.Schłodzić około 1 godz. w lodówce.
...Dno tortownicy o śr.24 cm natłuścić i obsypać mąką.Wyłożyć ciasto.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 stopni C przez około 20 minut
2.1,5 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody.
3.Masło utrzeć z cukrem i żóltkami.Dodać 3/4 szklanki rozdrobnionych blenderem czarnych porzeczek.Gdy masa będzie gładka połączyć z tężejącą galaretką.Masę przełożyć na ostygnięte ciasto .Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
4.Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody.Przestudzić połączyć z mieszanymi owocami.Lekko tężejącą wylać na masę maślaną.
5.Budyń przygotować według przepisu.
6.Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody,pozostawić na 5 minut,następnie podgrzać i rozpuścić.Dodać do gorącego budyniu,dobrze wymieszać.Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
7.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem.Następnie po łyżce dodawać do ubitej śmietany.Na koniec delikatnie połączyć z porzeczkami.Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Pozostawić najlepiej na kilka godzin w lodówce.
Komentarze