Ciasto porzeczkowe z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Porzeczek zawsze u mnie jest sporo a to dlatego,że w ogrodzie posiada je moja mama.Ja je lubię zwłaszcza w różnych ciastach i deserach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    -1,5 szklanki mąki

    -125 g margaryny

    -5 łyżek zimnej wody

    -1 żółtko

    -2 łyżeczki cukru




    Masa maślana

    -200 g masła

    -3/4 szklanki cukru

    -2 żółtka

    -3/4 szklanki czarnej porzeczki

    -1,5 paczki galaretki z czarnej porzeczki




    Masa budyniowa:

    -1 budyń śmietankowy z cukrem

    -500 ml mleka

    -200 ml śmietanki 30%

    -2 łyżkicukru pudru

    -4 łyżeczki żelatyny

    -0,5 szklanki czarnej porzeczki

    -o,5 szklanki czerwonej porzeczki




    Dodatkowo:

    1 galaretka z czarnej porzeczki

    3/4 szklanki czarnych i czerwonych porzeczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,cukier,żółtko oraz wodę,posiekać nożem,następnie zagnieść ,uformować w kulę,zawinąć w folię.Schłodzić około 1 godz. w lodówce.

    ...Dno tortownicy o śr.24 cm natłuścić i obsypać mąką.Wyłożyć ciasto.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 stopni C przez około 20 minut
  • 2. 1,5 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem i żóltkami.Dodać 3/4 szklanki rozdrobnionych blenderem czarnych porzeczek.Gdy masa będzie gładka połączyć z tężejącą galaretką.Masę przełożyć na ostygnięte ciasto .Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody.Przestudzić połączyć z mieszanymi owocami.Lekko tężejącą wylać na masę maślaną.
  • 5. Budyń przygotować według przepisu.
  • 6. Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody,pozostawić na 5 minut,następnie podgrzać i rozpuścić.Dodać do gorącego budyniu,dobrze wymieszać.Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  • 7. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem.Następnie po łyżce dodawać do ubitej śmietany.Na koniec delikatnie połączyć z porzeczkami.Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Pozostawić najlepiej na kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować