Pory zapiekane z boczkiem

4.5 (195 ocen)

  • 55 min

Przepis od koleżanki

  • 55 min

Składniki:

  • 40 dag porów,
    50 dag papryki (żółtej, czerwonej)
    30 dag wędzonego boczku, pokrojonego w długie plastry,
    olej lub inny tłuszcz,
    pieprz, sól do smaku,
    10 dag tartego żółtego sera ostrego,
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pory zapiekane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w małe kostki. Na patelni obsmaż 10 dag boczku pokrojonego w drobną kostkę. Dodaj paprykę tłuszcz. Duś 10- 12 minut, przypraw solą, pieprzem i odstaw.
    2. Pora oczyść i pokrój na 8-12 centymetrowe kawałki.. Włóż je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 5-10 minut( pory powinny być miękkie.
    Następnie wyjmij je i delikatnie ułóż na durszlaku, by wystygły i ociekły
    3. Ugotowane pory pozawijaj w plastry boczku i ze wszystkich stron obsmaż.
    Na głębokie , żaroodporne talerze nakładaj duszoną paprykę, połóż na niej pory owinięte w boczek i zapiecz 10 minut w piekarniku. Przed podaniem posyp serem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować