40 dag porów,
50 dag papryki (żółtej, czerwonej)
30 dag wędzonego boczku, pokrojonego w długie plastry,
olej lub inny tłuszcz,
pieprz, sól do smaku,
10 dag tartego żółtego sera ostrego,
Pory zapiekane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w małe kostki. Na patelni obsmaż 10 dag boczku pokrojonego w drobną kostkę. Dodaj paprykę tłuszcz. Duś 10- 12 minut, przypraw solą, pieprzem i odstaw.
2. Pora oczyść i pokrój na 8-12 centymetrowe kawałki.. Włóż je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 5-10 minut( pory powinny być miękkie.
Następnie wyjmij je i delikatnie ułóż na durszlaku, by wystygły i ociekły
3. Ugotowane pory pozawijaj w plastry boczku i ze wszystkich stron obsmaż.
Na głębokie , żaroodporne talerze nakładaj duszoną paprykę, połóż na niej pory owinięte w boczek i zapiecz 10 minut w piekarniku. Przed podaniem posyp serem
Komentarze