Pory zapiekane na cieście francuskim

4.48 (172 ocen)

  • 40 min

Pory w połączeniu z serem Camembert smakują wyśmienicie

  • 40 min

Składniki:


  • 6 arkuszy ciasta francuskiego o wymiarach ok. 20x10cm
    2 duże pory lub 3 średnie
    250g sera Camembert
    100ml śmietanki 30%
    1 jajko
    gałka muszkatałowa (ok. łyżeczka)
    oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Dania główne

Pory zapiekane na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory kroimy w średniej grubości talarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy na oliwie
  • 2. W połowie smażenia dodajemy Camembert pokrojony w drobną kostkę.
  • 3. Śmietankę mieszamy z jajkiem i gałką muszkatałową i dodajemy do porów, gdy zmiękną.
  • 4. Na blaszce układamy ciasto francuskie. Na środku każdego nakładamy nadzienie zostawiając marginesy (przy pieczeniu brzegi uniosą się).
  • 5. Pieczemy 20-25 minut (aż ciasto zarumieni się i wyrośnie) w temperaturze 200 stopni

Porady

Można podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować