Pory w boczku na purée

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Często sama wymyślam nowe przepisy i je testuję. Po apetytach członków rodziny widzę, że chybanieźle mi to wychodzi.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    2 łyżki śmietany 8-proc.
    2 pory
    4 plastry boczku
    4 plastry żółtego sera
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Puree Przystawki

Pory w boczku na purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pory w boczku na purée 1. Pory oczyszczamy i myjemy. Odkrawamy ok. 3-cm kawałek, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie.
  • Pory w boczku na purée 2. Pozostałe pory kroimy w cztery ok. 15-cm kawałki i gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i studzimy. Każdy kawałek owijamy najpierw plasterkiem sera, a następnie boczku.
  • Pory w boczku na purée 3. Robimy purée: ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i odcedzamy. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.
    Dodajemy śmietanę i podsmażonego pora. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy.
  • Pory w boczku na purée 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wkładamy purée, a następnie pory. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
    180 °C, aż ser i boczek lekko się zrumienią.

    Do ziemniaczanego purée zamiast śmietany można użyć masła lub mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować