Pory w boczku na purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyszczamy i myjemy. Odkrawamy ok. 3-cm kawałek, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie.
2.Pozostałe pory kroimy w cztery ok. 15-cm kawałki i gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i studzimy. Każdy kawałek owijamy najpierw plasterkiem sera, a następnie boczku.
3.Robimy purée: ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i odcedzamy. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.
Dodajemy śmietanę i podsmażonego pora. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wkładamy purée, a następnie pory. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180 °C, aż ser i boczek lekko się zrumienią.
Do ziemniaczanego purée zamiast śmietany można użyć masła lub mleka.
Komentarze