Pory pod pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Pory oczyść starannie i umyj pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i krótko blanszuj (3-5 minut). Wyjmij , osącz i pokrój każdy por na 3 kawałki.
• 3 jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Obierz, opłucz i osusz cebulę. Poszatkuj ją. Gałązki natki oraz koperku opłucz, osusz, pokrój.
• Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Wsyp do miski. Wbij ostatnie jajko i wlej śmietanę. Masę starannie rozmieszaj. Dodaj posiekane zioła. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
• Dno formy do zapiekania posmaruj olejem. Ułóż obok siebie kawałki pora. Posyp je warstwą szynki, cebuli, posiekanych jajek. Całość zalej masą śmietanowo- serową. Formę wstaw do piekarnika. Zapiekaj 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze