Ciasto z masą budyniową i dżemem

5 (166 ocen)

  • 60 min

Przepis idealny zarówno do kawy w zwykłe dni jak i dla gości.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 duże jajka
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    4 łyżki miodu
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki mleka
    masa:
    1/4 l mleka + 1/4 szkl. mleka
    1/2 szkl cukru
    torebka budyniu śmietankowego
    kostka masła

    dżem własnej roboty najlepiej wiśniowy
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto z masą budyniową i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto miodowe: Do miski ( lub na stolnicy) przesiać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie dodajemy margarynę, całość siekamy nożem. ,Na końcu dodajemy resztę składników: jajka, cukier, mleko i miód.
    Ciasto dzielimy na 3-4 częsci.
    Spód formy o wymiarach 34x25 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy 1 część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy na złocisty kolor( ok. 15-20min). Tak pieczemy wszystkie placki..

    masa budyniowa: Do małego rondelka wlewamy 1/4 litra mleka i gotujemy. Dodajemy 1/2 szkl cukru i mieszamy, aż się rozpuści cukier. Do szkl wlewamy 1/4 mleka, wsypujemy zawartość torebki i mieszamy, żeby budyń był gładki. Do gotującego mleka wlewamy budyń ze szklanki i energicznie mieszamy żeby nie porobiły sie grudki. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Do miski dodajemy masło i mieszamy mikserem na delikatną pianę powoli dodając wystudzony budyń.

    Wykonanie: 1 blat ciasta smarujemy dżemem wiśniowym, następnie kładziemy drugi blat i wykładamy masę budyniową przykrywamy blatem. Powtarzamy to samo, aż do ostatniego blatu.
    Wierzch smarujemy roztopiona czekoladą.

Porady

Blaty najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zrobiły się miękkie. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto można blaty na przemian smarować gotową masą krówkową lub dodać ją do masy budyniowej. Gdy nam zostanie za dużo placka możemy go spokojnie zamrozić, a po odmrożeniu będzie smakował idealnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować