Zupa z mięsem i serkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa pierwszy raz robiona przez moją mamę tak posmakowała, że gotuję ją do dziś, gdy są święta lub różnego rodzaju okazje albo po prostu na spotkania rodzinne.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 pory
    4-5 serków śmietankowych
    1/2 kg zmielonej łopatki
    1kg pieczarek
    1l wody
    2 liscie laurowe
    3 ziela angielskie
    3 ziarenka pieprzu
    sól

Zupa z mięsem i serkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pory myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z niewielka iloscią masła lub oliwy z oliwek.

    2. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy 1/4 szkl, wody, gotujemy, aż woda wyparuje lekko podsmażamy na maśle albo oliwie z oliwek.

    3. Mięso wrzucamy na patelnię, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.

    4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu. Zagotowujemy. Dodajemy mięso, pieczarki i por. Do miseczki wkładamy serki, 3 łyzki wody i rozgniatamy widelcem. Gdy wszystko będzie się gotowało dodajemy serki i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Chwilę gotujemy.



    Smacznego

Porady

Można dodać grzanki zrobione z chleba ziarnistego. Można do dekoracji użyć odrobinę papryki czerwonej pokrojonej w kostkę, algo szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy