Torcik na urodziny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wszystkiego najlepszego:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru
    pół tabliczki czekolady deserowej

    Biszkopt jasny:
    2 jajka
    1/2 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka starta z 1 pomarańczy
    150 g kokosu


    Masa:
    serek mascarpone
    śmietana 30%
    1/4 szkl cukru pudru

Torcik na urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt ciemny

    Żółtka oddzielamy od białek.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żółtka i zmniejszając obroty dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wylewamy an tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-55 min. Po wystudzeniu kroimy na dwa krążki.

    2. Biszkopt jasny

    Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy kokos, całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żółtka i zmniejszając obroty dodajemy mąkę z proszkiem i kokosem. Do przygotowanej masy dodajemy startą skórkę z pomarańczy delikatnie mieszając. Wylewamy na tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-55min.

    3. Masa


    Śmietanę wlewamy do miski. Ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.



    biszkopt ciemny-1/2 masy-biszkopt jasny-1/2 masy- biszkopt ciemny-polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy