Pomidorowy gulasz z karkówki

4.75 (16 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kawałki karkówki zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie - danie doskonałe w smaku i banalnie proste w przygotowaniu. Tylko trzy składniki plus przyprawy, kilka chwil pracy i możemy ucieszyć nasze kubki smakowe pyszną potrawą. Taki gulasz smakuje rewelacyjnie z kaszą, ryżem, makaronem, kluskami albo plackami ziemniaczanymi.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g karkówki
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów krojonych
    6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    sól
    2-3 łyżki oleju
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Potrawka Gulasz

Pomidorowy gulasz z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy mieszając do momentu kiedy mięso straci czerwony kolor. Wtedy solimy, dodajemy pomidory, paprykę i czubrycę. Dusimy pod przykryciem 35 minut. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Gulasz podajemy z kaszą, ryżem, makaronem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

Porady

Zamiast karkówki możemy użyć innego mięsa wieprzowego, np. szynki lub łopatki. Gulasz możemy doprawić odrobiną chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa Cebula Pomidory w puszce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować