Pomidorowa z kawałkami pomidorów i kładzionymi kluskami jęczmiennymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pomidorowa to bardzo popularna zupa na naszych stołach. Można ją podawać na różne sposoby. Moja jest z kawałkami pomidorów i kluskami z płatków jęczmiennych z nutą bazylii.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • porcja rosołowa z indyka ok. 500 g
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżeczka soli

    500 ml słoik krojonych pomidorów ( mój własnej roboty ) może być puszka pomidorów
    łyżka cukru
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    200 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
    jajko
    łyżka bazylii
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany 18 %
    listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Kluski

Pomidorowa z kawałkami pomidorów i kładzionymi kluskami jęczmiennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka umyć, wstawić do garnka. Nalać wody ok. 2 l. Jak mięso zacznie się gotować, to dodać obraną włoszczyznę, ziarna pieprzu, sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
    Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 min. Jak woda cała się wchłonie, to dodać jajko, bazylię i szczyptę soli. Dobrze wymieszać.
    Wywar przecedzić i dodać słoik pomidorów z zalewą. Gotować. Dodać cukier, pieprz i sól do smaku.
    Małą łyżeczką nabierać porcje płatków i prowadzić po ścianie naczynia, a następnie zsuwać do zupy. Gotować na wolnym ogniu.
    Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować