Polewka z serem białym i ziemniakami

4.48 (158 ocen)

  • 30 min

Przepis stary jak świat. Tę zupę gotowała już moja prababcia, przepis na nią przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 litra serwatki pozostałej po robieniu sera
    pół szklanki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka
    3/4 szklanki mleka słodkiego
    2 duże płaskie łyżki mąki
    mała łyżeczka soli
    kostka białego sera
    kilka ugotowanych ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Polewa

Polewka z serem białym i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serwatkę podgrzać, do bardzo gorącej dodać mąkę rozrobioną w mleku mąkę oraz śmietanę, doprawić solą. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i białym , pokruszonym serem

Porady

Należy uważać przy podgrzewaniu serwatki , żeby się nie zagotowała, ponieważ zważy nam się śmietana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować