Polewka z botwinką jak u babci

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ta zupa jest pyszna, ale tamta u babci smakowała wybornie. Smaki dzieciństwa. Zupa na maślance, o wyrazistym smaku, lekko kwaśna z delikatną nutą czosnku.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki ( z większymi buraczkami)
    2 łyżki masła
    mały ząbek czosnku
    sól do smaku
    1 l maślanki
    200 ml śmietany 18%
    4 jajka
    sól do smaku

    ok. 800 g ziemniaków
    gruby szczypior
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Jajko Polewa Buraczki

Polewka z botwinką jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie oczyścić. Usunąć zniszczone liście. Umyć i osuszyć. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a łodygi i liście drobno pokroić. Na patelni, na maśle obsmażyć botwinkę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól do smaku.
    W garnku zagotować maślankę. Do gotującej się maślanki dodać roztrzepane ze śmietaną jajka. Dodać botwinkę z patelni i jeszcze chwilę krótko zagotować.
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
    Zupę podawać z ciepłymi ziemniakami, posypaną posiekanym grubym szczypiorem.
    Smacznego.

    Zupę można podać z utłuczonymi ziemniakami, albo z podsmażonymi na smalcu ze skwarkami.

Porady

Zupę można podać z utłuczonymi ziemniakami, albo z podsmażonymi na smalcu ze skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Czosnek Jajka Maślanka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować