Polędwiczki w sosie cebulowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pociąć na grubsze plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażyć na oleju z obu stron. Polędwiczki odłożyć.
2.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Suszone grzyby zalać wrzątkiem do namoknięcia. Gdy namokną pokroić w cienkie paseczki.
3.Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Podsmażyć czosnek i cebulę, dorzucić grzybki. Chwilę podsmażyć po czym dodać polędwiczki pokrojone na mniejsze kawałki. Wymieszać. Podsypać mąką, lekko podsmażyć i podlać bulionem grzybowym (kostka bulionu grzybowego na szklankę wrzątku). Wymieszać. Gdy sos będzie zbyt gęsty można dodać jeszcze trochę gorącej wody. Dodać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z ugotowanym ryżem.
Porady
Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak potrawy można dodać zioła prowansalskie.
Komentarze