Polędwiczki w sosie cebulowo-grzybowym

4.5 (164 ocen)

Cenię sobie przepisy, które nie są pracochłonne. To danie właśnie do takich należy.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    kilka suszonych leśnych grzybów (ilość wedle uznania)
    2 łyżki śmietany 18%
    2 płaskie łyżki mąki
    kostka bulionu grzybowego
    sól, pieprz
    tymianek
    1 łyżka masła
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczki w sosie cebulowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pociąć na grubsze plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażyć na oleju z obu stron. Polędwiczki odłożyć.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Suszone grzyby zalać wrzątkiem do namoknięcia. Gdy namokną pokroić w cienkie paseczki.
  • 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Podsmażyć czosnek i cebulę, dorzucić grzybki. Chwilę podsmażyć po czym dodać polędwiczki pokrojone na mniejsze kawałki. Wymieszać. Podsypać mąką, lekko podsmażyć i podlać bulionem grzybowym (kostka bulionu grzybowego na szklankę wrzątku). Wymieszać. Gdy sos będzie zbyt gęsty można dodać jeszcze trochę gorącej wody. Dodać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z ugotowanym ryżem.

Porady

Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak potrawy można dodać zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Polędwica wieprzowa

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie grzybowym

To może cię zainteresować