Sarnina zaliczana jest do dziczyzny. Dziczyzna przewyższa mięso zwierząt hodowlanych zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Sarnina jest wartościowym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin – zwłaszcza z grupy B – oraz minerałów: fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Delikatna i krucha sarnina jest najwyżej cenionym rodzajem dziczyzny, zwłaszcza to, które pochodzi od młodych osobników. Sarnina ma intensywnie czerwoną barwę i posiada krótkie włókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko słodkawy smak. Szczególnie cenione części mięsa to polędwiczki oraz comber. Dzisiaj na obiad przygotowałam polędwiczki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Polędwiczki owinęłam cienkimi plastrami naturalnie wędzonego boczku oraz podałam z sosem z kurek i młodymi warzywami.
5 (1 ocen)
Komentarze