Polędwiczki sarny otulone chrupiącym boczkiem podane z sosem kurkowym, młodymi ziemniakami oraz mini marchewkami

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sarnina zaliczana jest do dziczyzny. Dziczyzna przewyższa mięso zwierząt hodowlanych zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Sarnina jest wartościowym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin – zwłaszcza z grupy B – oraz minerałów: fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Delikatna i krucha sarnina jest najwyżej cenionym rodzajem dziczyzny, zwłaszcza to, które pochodzi od młodych osobników. Sarnina ma intensywnie czerwoną barwę i posiada krótkie włókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko słodkawy smak. Szczególnie cenione części mięsa to polędwiczki oraz comber. Dzisiaj na obiad przygotowałam polędwiczki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Polędwiczki owinęłam cienkimi plastrami naturalnie wędzonego boczku oraz podałam z sosem z kurek i młodymi warzywami.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki z sarny
    4 długie plastry naturalnie wędzonego boczku
    pieprz kolorowy
    tymianek

    sos kurkowy:
    250 g kurek
    łyżka masła
    200 ml wiejskiej śmietany
    sól morska
    pieprz kolorowy
    kilka kropli soku z cytryny
    miód na czubek łyżeczki
    koperek

    młode warzywa:
    500 g małych młodych ziemniaków
    250 g młodych malutkich marchewek
    sól morska
    łyżka masła
    koperek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki sarny otulone chrupiącym boczkiem podane z sosem kurkowym, młodymi ziemniakami oraz mini marchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy myjką kuchenną, dzięki czemu w łatwy sposób usuniemy skórkę. Marchewki dokładnie myjemy. Warzywa solimy. Gotujemy w parowarze około 30 minut - długość zależy od wielkości warzyw.

    Gdy warzywa się gotują przygotowujemy sos. Kurki podsmażamy na maśle, gdy odparują doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz miodem. Do kurek wlewamy śmietanę i chwilę redukujemy. Sos doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem posypujemy koperkiem.

    Polędwiczki dokładnie nacieramy pieprzem i tymiankiem. Nie solimy bo boczek jest słony. Polędwiczki dokładnie owijamy boczkiem. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Boczek powinien się zrumienić, a polędwiczki powinny być różowe w środku. Na patelni grillowej wystarczy je smażyć przez minutę z każdej strony. Usmażone polędwiczki odkładamy na deskę, żeby odpoczęły.

    Do ugotowanych warzyw dodajemy masło i posypujemy koperkiem. Potrząsamy, aby dokładnie były obtoczone w maśle i koperku.

    Na talerze wykładamy warzywa, porcję sosu z kurek oraz polędwiczki pokrojone w plasterki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować