Polędwiczki pod pierzynką

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na urlopie wychowawczym, gdyż zajmuję się dwójką wspaniałych maluchów. Na co dzień gotuję dla czterech osób. Uwielbiam wymyślać nowe potrawy lub modyfikować stare sprawdzone przepisy.

Składniki:

  • 50-60 dag polędwiczek wieprzowych
    8 dag świeżych pieczarek lub innych grzybów
    7 dag szynki
    5 dag wędzonego sera
    jajko
    łyżeczka masła
    3 łyżki oleju
    sól
    mielona słodka papryka
    kolorowy pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Polędwiczki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki pod pierzynką 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki i lekko rozbijamy. Solimy, posypujemy papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, zmniejszamy ogień i powoli dosmażamy.
  • 2. Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Szynkę, połowę sera i ugotowane na twardo jajko drobno kroimy, dodajemy do
    grzybów i mieszamy. Farsz układamy na porcjach mięsa.
  • 3. Polędwiczki posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w mocno rozgrzanym piekarniku lub na grillu.
  • 4. Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką z czerwonej kapusty.

Porady

● Do polędwiczek i pieczonych ziemniaków idealnie pasuje sos czosnkowy. Możemy kupić gotowy lub zrobić samemu. Wystarczy zmieszać jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować