Polędwiczka wieprzowa z szynką, morelami i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis zainspirowany książką Jamiego, z tą różnicą, że Jamie piekł polędwiczki na rabarbarze, mięso obłożył listkami szałwii i użył szynki parmeńskiej...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - polędwiczka wieprzowa: 1 sztuka
    - szynka szwarcwaldzka: 8 plastrów
    - morele: 4 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    MARYNATA:
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - chili w proszku: 0.25 łyżeczki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z szynką, morelami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka z szynką, morelami i pomidorkami 1. Polędwiczki umyć, osuszyć, nasmarować i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
    Po tym czasie owinąć je szynką, obłożyć morelami i pomidorkami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
    Ja za radą Jamiego, przykryłam je zmiętym i delikatnie zmoczonym papierem do pieczenia i piekłam tak 15 minut a potem 10 po odkryciu do zrumienienia.
    Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych moreli, może całość delikatnie polać miodem przed pieczeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Morele Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować