Polędwica wieprzowa ze śliwką

4.5 (169 ocen)

Powstała ona w mojej głowie, podczas poszukiwań nowych smaków i doznań.

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa(grubsza)
    zioła: rozaryn,tymianek,liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz ziernisty,
    butelka wina czerwonego wytrawnego np.Merlot
    1 op. suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica wieprzowa ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. polędwice oprawiamy z błon , zalewamy czerwonym winem i dodoajemy wszyskie zioła.pozostawiamy na ok 12 h w lodówce/chłodnym miejscu.
  • 2. Sliwki także zalewamy winem i pozostawiany na ok 12 h
  • 3. Polędwice przekrajamy na pół nie dokońca !!! i i wkładamy do niej pokrojone w paski śliwki. Zawiązujemy ją szczelnie , solimy i pieprzymyi podsmażamy na pataelni na złoty kolor, później układamy na półmisku żaroodpornym. gdy zostały nam śliwki również dodajemy je do pieczenia z ok 2 szklankami marynaty winnej.
    Polędwica powinna piec się ok 30 min. w temp. 180 st.Celcjusza.
    Gotową wyjmujemy i pozostawiamy na ok 5 min pod przykryciem.

Porady

Nie solimy przed pieczeniem!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować