Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym

4.48 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Szybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad!

Składniki:

  • 350 g makaronu penne
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 duża cebula
    1 czerwona papryka
    2 ogórki kiszone
    300 g żółtego sera
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Sól
    Pieprz
    Oregano
    Ostra czerwona papryka
    Liść lubczyku
    Olej do smażenia
    Masło
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera, następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki. Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Ogórek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować