Duszona szynka z papryką i kiszonym ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana szynka ma ciekawy smak. Danie jest smaczne i szybkie w wykonaniu. Doskonale smakuje z kaszą, ja jadłam z kuskus i jaglaną, smakowało.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag. szynki wieprzowej
    2 spore kiszone ogórki
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 listek laurowy
    2 szczypty przyprawy Harissa
    3 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    1 łyżka mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    ugotowana ulubiona kasza, ja przygotowałam kuskus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Duszona szynka z papryką i kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mięso i paprykę kroję w paski, cebulę w pół plasterki, czosnek w plasterki, a ogórka w plasterki i paseczki. Na rozgrzanym oleju obsmażam mięso, posypuję przyprawą Harissa, przyprawą do mięs, dodaje listek laurowy, podlewam wodą i duszę ok. 50 minut. Na maśle szklę cebulę i czosnek, dodaję paprykę i ogórki, podsmażam, dodaje do mięsa. Razem duszę ok. 10 minut, przyprawiam czosnkiem niedźwiedzim, zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką. Mieszam, doprowadzam do zagotowania, próbuję , doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować