Podwieczorek-jogurtowo-jagodowe placuszki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podwieczorek - przekąska, która ma na celu zapewnienie dodatkowego zastrzyku energii przed pełnowartościową kolacją.Takie są moje placuszki jogurtowo-jagodowe krótko smażone na zdrowym oleju.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka przenna: 6 łyżek
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - mleko: 100 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - jogurt naturalny: 100 mililitrów
    - olej rzepakowy (Floriol Omega 3): 2 łyżki
    - jagody lub borówki: 100 gramów
    - miód z mniszka lekarskiego: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Podwieczorek-jogurtowo-jagodowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto nalesnikowe 1. Z mąki,mleka,jogurtu,jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • ciasto nalesnikowe 2. Do ciasta wsypujemy szczyptę soli i wrzucamy umyte jagody,mieszamy.
  • olej-smażenie 3. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy.
  • smażone placuszki 4. Na rozgrzanym oleju bardzo krótko smażymy małe placuszki(z każdej strony po 1-2 minuty).
  • placuszki-nalesniczki 5. Usmażone placuszki polewamy niezwykle zdrowym miodem z mniszka lekarkiego,który wspaniale zastepuje syrop klonowy, według mnie jest lepszy(wśród moich przepisów można znaleźć opis przygotowania takiego miodu). Placuszki serwujemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jogurt Mąka pszenna Miód Mleko Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować