Podwieczorek - przekąska, która ma na celu zapewnienie dodatkowego zastrzyku energii przed pełnowartościową kolacją.Takie są moje placuszki jogurtowo-jagodowe krótko smażone na zdrowym oleju.
Podwieczorek-jogurtowo-jagodowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,mleka,jogurtu,jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2.Do ciasta wsypujemy szczyptę soli i wrzucamy umyte jagody,mieszamy.
3.Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy.
4.Na rozgrzanym oleju bardzo krótko smażymy małe placuszki(z każdej strony po 1-2 minuty).
5.Usmażone placuszki polewamy niezwykle zdrowym miodem z mniszka lekarkiego,który wspaniale zastepuje syrop klonowy, według mnie jest lepszy(wśród moich przepisów można znaleźć opis przygotowania takiego miodu). Placuszki serwujemy ciepłe.
Komentarze