Poduchy kurczakowe w towarzystwie szyszek ziemniaczanych

4.5 (198 ocen)

Dzięki śliwkom zwykła pierś z kurczaka nabiera niesamowitego smaku.

Składniki:

  • Składniki (1duża porcja):
    Poduchy kurczakowe:
    -1 podwójna pierś z kurczaka,
    -5-7 śliwek suszonych (bezpestkowych),
    -3 grubsze plastry żółtego sera,
    -pieprz,
    -sól,
    - przyprawa uniwersalna,
    -bułka tarta,
    -mąka pszenna,
    -1 jajko.

    Szyszki ziemniaczane(szyszki można również dokupić gotowe):
    -1kg ziemniaków
    -10 dag sera żółtego
    -1 łyżka masła
    -jajko
    -mąka ziemniaczana (dwie łyżki)
    -pół szklanki bułki tartej
    -olej (do smażenia)
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Poduchy kurczakowe w towarzystwie szyszek ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak ze śliwką 1. Poduchy kurczakowe:
    Najpierw zaczynamy od mycia mięsa (myjemy pod zimną, bieżącą wodą). Następnie wycinamy kosteczki. Oddzielamy jeden filet od drugiego i delikatnie rozbijamy najpierw jeden, potem drugi. Doprawiamy pieprzem i solą. Ser kroimy w paski 1cmx5cm. Na blacie układamy jednego fileta i pionowo kładziemy śliwki i żółty ser. Nakładamy drugiego fileta. Panierujemy w mące, jajku (doprawionym dosyć mocno przyprawa uniwersalna i pieprzem) i bułce.
    Smażymy z czterech stron (smażenie odbywa się kontaktowo na małym ogniu w dłuższym czasie).
  • Szyszki 2. Szyszki ziemniaczane:
    Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem, startym żółtym serem i doprawiamy solą i pieprzem.
    Mokrymi rękoma formujemy szyszki i obtaczamy w bułce tartej (jeżeli mamy foremki wkładamy w foremki). Smażymy metodą zanurzeniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować