Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Przepyszne kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami , puszystą bez z kisielem i niesamowicie chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczny deser d popołudniowej kawy!Z tak prostych składników można zrobić deser, który zachwyci każdego!

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * jajka – 3 szt

    * margaryna – 200 g

    * cukier – 1 szkl

    * cukier wanilinowy – 1 op

    * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * miękkie śliwki – ok. 500 g

    * kisiel brzoskwiniowy – 1 op
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.

    Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

    Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.

    Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

    W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

    Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.

    Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.

    Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

    Podajemy całkowicie!!! wystudzone.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować