Pleśniak z morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znane wszystkim pyszne ciasto,ktorego zaleta jest mozliwosc uzycia wszelkiego rodzaju owocow,z morelami smakuje wysmienicie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 gr maki pszennej
    250 gr margaryny
    150 gr cukru
    4 jajka
    3 lyzki kakao
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    800 gr moreli(po usunieciu pestek)
    3 lyzki cukru
    2 lyzki bulki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pleśniak z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make mieszamy z margaryna pokrojona na drobne kawalki,dodajemy cukier oraz zoltka (bialka odkladamy do ubicia piany)Gotowe ciasto dzielimy na 3 czesci i do jedenj dodajemy kakao.Odkladamy do lodowki na 20' po czym jedna jasna czesc rozwalkowujemy na papierze do pieczenia i wykladamy nia blaszke(u mnie okragla 22 cm)i posypujemy bulka tarta na ktora wykladamy morele pokrojone na kawalki wymieszane z cukrem,na owoce scieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto na ktore z kolei wykladamy piane ubita na sztywno z 4 bialek z dodatkiem 1 lyzki cukru pudru,na bialka scieramy trzecia i ostatnia czesc ciasta.Pieczemy w 180° 50'
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować