Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Ciasto Pleśniak piekę od dawna ale w tradycyjnej wersji z dżemem. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 25 dkg margaryny
    4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    20 dkg wiśni z kompotu lub świeżych
    10-15 dkg orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na około godzinę.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki)
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy lub rozwałkować na wielkość blachy. Położyć odsączone wiśnie i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
    Piec około 45 minut w temperaturze 175ºC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować