Plastry schabu krótko konfitowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w cienkie plastry.
Zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy minimum na 2-3 godziny do lodówki. Mięso dokładnie osuszamy. Nacieramy przyprawami.
Smalec rozgrzewamy w żeliwnym garnku. Do mocno rozgrzanego smalcu przekładamy mięso. Kawałki mięsa powinny być całkowicie przykryte tłuszczem. Garnek przykrywamy. Po 2-3 minutach wyłączamy ogień pod garnkiem. Zostawiamy na 10 minut, aby mięso spokojnie doszło.
Tak przygotowane plastry mięsa podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smalec, w którym smażyło się mięso jest bardzo aromatyczny. Po przecedzeniu, aby nie było w nim pozostałości ziół od mięsa, które mogły by się przypalić usmażyłam na nim ziemniaczki jako dodatek do obiadu.
Komentarze