Plastry schabu krótko konfitowane

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty, a jednocześnie pyszny sposób na kruche, delikatne i pełne smaku mięso.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego najlepiej z hodowli ekologicznej
    250 ml świeżego soku z kwaśnych jabłek
    mieszanka przypraw: sól morska, czosnek granulowany, rozmaryn, świeży liść laurowy drobno pokrojony, szałwia, majeranek, koper włoski, jałowiec tymianek
    700-800 g smalcu gęsiego
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Plastry schabu krótko konfitowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w cienkie plastry.
    Zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy minimum na 2-3 godziny do lodówki. Mięso dokładnie osuszamy. Nacieramy przyprawami.
    Smalec rozgrzewamy w żeliwnym garnku. Do mocno rozgrzanego smalcu przekładamy mięso. Kawałki mięsa powinny być całkowicie przykryte tłuszczem. Garnek przykrywamy. Po 2-3 minutach wyłączamy ogień pod garnkiem. Zostawiamy na 10 minut, aby mięso spokojnie doszło.

    Tak przygotowane plastry mięsa podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smalec, w którym smażyło się mięso jest bardzo aromatyczny. Po przecedzeniu, aby nie było w nim pozostałości ziół od mięsa, które mogły by się przypalić usmażyłam na nim ziemniaczki jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować