Placuszki z sosem ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to pyszne danie, którego wykonanie nie jest trudne. Placuszki można podać również z innym sosem, np. pieczarkowym. Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na placuszki:
    -3 kg ziemniaków
    -mąka pszenna
    -2 jajka
    -sól oraz pieprz
    -bułka tarta
    -olej do smażenia

    Sos:
    -3 ogórki kiszone
    - kostka rosołowa
    - kwaśna śmietana 12% lub 18%
    - 2 łyżki mąki do zabielenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i ugotować. Następnie przeciskamy je przez praskę do miski i dzielimy na cztery części ( tak, jak kluski śląskie ). Jedną część przekładamy i na jej miejsce wsypujemy tyle mąki ile zajmowały ziemniaki. Dodajemy jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy, gdy ziemniaki będą jeszcze gorące. Z tej masy formujemy placki, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Trzeba to robić dosyć szybko, ponieważ im ziemniaki są chłodniejsze, tym ciężej formuje się z nich placki. Obtoczone w panierce placki smażymy na oleju z obu stron, na złocisty kolor.
  • 2. Sos ogórkowy:
    Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone. Zagotować ok 2l wody i wrzucić do niej kostkę rosołową, a następnie starte ogórki. Całość gotować około 15 minut, a następnie zabielić ( mąkę i 2 łyżki śmietany wymieszać dokładnie z woda. Sos doprowadzić do wrzenia i wlać śmietanę z mąką ).

Porady

Można wykorzystać również ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia - wystarczy je najpierw odgrzać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować