Placuszki z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i ugotować. Następnie przeciskamy je przez praskę do miski i dzielimy na cztery części ( tak, jak kluski śląskie ). Jedną część przekładamy i na jej miejsce wsypujemy tyle mąki ile zajmowały ziemniaki. Dodajemy jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy, gdy ziemniaki będą jeszcze gorące. Z tej masy formujemy placki, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Trzeba to robić dosyć szybko, ponieważ im ziemniaki są chłodniejsze, tym ciężej formuje się z nich placki. Obtoczone w panierce placki smażymy na oleju z obu stron, na złocisty kolor.
2.Sos ogórkowy:
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone. Zagotować ok 2l wody i wrzucić do niej kostkę rosołową, a następnie starte ogórki. Całość gotować około 15 minut, a następnie zabielić ( mąkę i 2 łyżki śmietany wymieszać dokładnie z woda. Sos doprowadzić do wrzenia i wlać śmietanę z mąką ).
Porady
Można wykorzystać również ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia - wystarczy je najpierw odgrzać
Komentarze