Placuszki z brokuła w sosie ogórkowym

4.5 (185 ocen)

  • 45 min

Propozycja ciekawego, smacznego obiadu

  • 45 min

Składniki:

  • • 1 średniej wielkości brokuł
    • 1 jajko
    • Bułka tarta
    • Czerstwa bułka
    • 1 szklanka mleka
    • Tłuszcz do smażenia
    • 4 ogórki gruntowe
    • Kilka piór zielonej cebuli
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 0,5 łyżeczki octu
    • 1 łyżeczka cukru
    • Sól
    • Pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z brokuła w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugotowany przeciskamy przez praskę lub mielimy w blenderze, jednak nie na całkowitą papkę.
  • 2. Czerstwą bułkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy aż zmięknie. Następnie odciskamy nadmiar mleka, bułkę dodajemy do zmielonego brokuła, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań i dosypując po trosze bułki tartej zagniatamy na jednolitą masę konsystencji takiej jak kotlety mielone.
  • 3. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.
  • placuszki z brokuła w sosie ogórkowym 4. Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pióra cebuli kroimy na drobno, mieszamy z ogórkami. Jogurt naturalny mieszamy z octem i cukrem, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy ogórki, na koniec delikatnie mieszamy

Porady

Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować