Placuszki z brokuła w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugotowany przeciskamy przez praskę lub mielimy w blenderze, jednak nie na całkowitą papkę.
2.Czerstwą bułkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy aż zmięknie. Następnie odciskamy nadmiar mleka, bułkę dodajemy do zmielonego brokuła, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań i dosypując po trosze bułki tartej zagniatamy na jednolitą masę konsystencji takiej jak kotlety mielone.
3.Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.
4.Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pióra cebuli kroimy na drobno, mieszamy z ogórkami. Jogurt naturalny mieszamy z octem i cukrem, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy ogórki, na koniec delikatnie mieszamy
Komentarze