Ciasto jest pyszne! Robi się je wyjatkowo łatwo i szybko.
50 min
Składniki:
125 g miękkiego masła, 10 łyżek cukru, 3 jajka, szczypta soli, 10 łyżek mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ok 40 dag dowolnych owoców (np. brzoskiwinie z puszki, śliwki, obrane jabłka lub gruszki ), brązowy lub biały cukier do posypania.
Szybkie ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby ciasto wyszło, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do tortownicy (o średnicy ok 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch, rozcięciem do góry, wyłożyć owoce.
Posypać cukrem według uznania.
Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 40 min ( do tzw. suchego patyczka).
Porady
Można dodać zamiast np. 2 łyżek mąki- 2 łyżki kakao.
Ciasto jest dosyć słodkie ( dużo zależy też od dodanych owoców), więc można dać mniej cukru do surowego ciasta.
Komentarze