PLACUSZKI Z SIEKANEJ CIECIERZYCY Z WARZYWAMI I SERKIEM WIEJSKIM

0 (0 ocen)

Najczęściej spotyka się placuszki z ugotowanej zmiksowanej ciecierzycy, a ja postanowiłam zrobić je ciut inaczej i posiekałam je. Placuszki wyszły pyszne i treściwe. Do ciecierzycy możecie dodać wszystko to co znajdziecie w lodówce. To takie "porządkowe" danie. A ja lubię takie przygotowywać:)

Składniki:


  • 85 g gotowanej ciecierzycy
    80 g papryki czerwonej
    30 g miksu szpinak/jarmuż
    2 łyżki kiełków słonecznika
    2 jajka
    65 g serka wiejskiego lekkiego
    30 g mąki z ciecierzycy
    Sół, pieprz cytrynowy
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z siekanej ciecierzycy z warzywami i serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sap0bp 1. Ugotowana ciecierzycę ( może też być z puszki) przełożyć na desce do krojenia i posiekać, ale nie za drobno. Przełożyć do miski. Paprykę pokroić w kostkę, szpinak/jarmuż i kiełki słonecznika drobniutko posiekać.
  • image-0m4utqy 2. Dodać do ciecierzycy. Wbić oba jajka, dodać serek oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • image-11n2a9h 3. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać kontrolując jednoczenie konsystencję ciasta. Powinna być taka jak gęstej śmietany. Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i kłaść po dużej łyżce ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego!

Porady

5 placków po 87 kcal jedna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Papryka Serek Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować