Placuszki na grysiku

0 (0 ocen)

W zasadzie głównymi składnikami placuszków są dynia oraz serek wiejski, co naprawdę nadaje im ciekawego smaku. Kasza manna - grysik służy jako spoiwo całej masy. Do tego ziarna słonecznika i cynamon i słodkie co nieco gotowe. Placuszki zadowolą łasucha - i małego i dużego.

Składniki:

  • Masa:
    600 g miąższu dyni
    500 g serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
    8 łyżek kaszy manny
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    6 łyżek słonecznika łuskanego
    2 - 3 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki na grysiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki na grysiku 1. Dynię pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. Dodać serek, słonecznik, cukier i cynamon - wymieszać.
  • Placuszki na grysiku 2. Następnie wbić jajka, dodać kaszę mannę - ponownie wymieszać. Masę odłożyć na co najmniej 30 min, by kasza napęczniała.
  • Placuszki na grysiku 3. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placuszki na grysiku 4. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno. Placuszki świetnie smakują samodzielnie - bez dodatków.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 34 placuszki (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Kasza manna Serek Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować