Placuszki jabłkowe z cynamonem

5 (147 ocen)

Te placuszki często jadłam w dzieciństwie i już wtedy byłam ich wielką fanką :) dodatek cynamonu świetnie komponuje się ze smakiem jabłek! place lizać!

Składniki:

  • ciasto:
    szklanka mleka
    szklanka wody
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    mąka pszenna

    4 jabłka
    cynamon - ilość wg uznania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki jabłkowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, wodę i mleko zmiksować wraz z mąką. Ciasto musi być gęste (bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe), dlatego należy dodać tyle mąki, by osiągnąć tą konsystencję.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie ciasto przelać do startych jabłek, dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
  • 3. Na rozgrzany tłuszcz kłaść za pomocą łyżki jabłkowe placuszki. Smażyć z obu stron, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować