Placuszki gryczane

5 (184 ocen)

Puszyste i smaczne, polecam

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szkl mąki gryczanej
    1 szkl mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i mleko, zmiksować. Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia i razem zmiksować. Białka ubić z solą i resztą cukru, wymieszać delikatnie z ciastem.
  • Placki 2. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wykładać ciasto dużą łyżką.
  • Placki 3. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Placki 4. Wykładać na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
  • Placki 5. Podawać z musem owocowym, dżemem lub kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować