Pyszne placuszki z kaszy gryczanej. Podaję je z kopytkami lub kluskami śląskimi i pyszną surówką z czerwonej kapusty. Zdrowe danie, które tak łatwo przygotować. Urozmaici nasze menu.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ:
- kasza gryczana (1 saszetka): 100 gramów
- Jajko: 2 sztuki
- sól: 1 łyżka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- cebula (czerwona): 0.5 sztuki
- tymianek (suszony): 0.5 łyżeczki
- olej (rzepakowy): 2 łyżki
- mąka pszenna: 1 łyżka
SURóWKA::
- czerwona kapusta-poszatkowana: 3 szklanki
- jabłko (słodkie lub słodko-winne): 2 sztuki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- cukier (lub więcej do smaku): 1 łyżeczka
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz czarny (mielony): 0.5 szczypty
- rodzynki sułtańskie (sparzone): 4 łyżki
DODATKI::
- kopytka (lub więcej): 8 sztuk
- śmietana (18 %): 4 łyżeczki
- natka pietruszki-listki: 4 sztuki
Placuszki gryczane z surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie ( 10-15 minut). Odstawić w chłodne miejsce.
2.Cebulę drobno posiekać, podsmażyć(3-4 minuty).
3.Kaszę wymieszać z jajkiem, mąką, cebulą i przyprawami. Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie placuszki ( 2-3 minuty).
4.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny.
5.Posztakowaną czerwona kapustę wymieszać z jabłkami, cukrem, solą i pieprzem
6.Rady: do placuszków można dodać namoczone wcześniej suszone grzyby leśne lub podsmażone kurki. Doskonale smakują też z pieczarkami. Sos grzybowy będzie pysznym dodatkiem.
Komentarze