Uwielbiam mięsa w sosie choć tylko te chude takie jak szynka . Najlepsze są z pachnącymi cebulką plackami ziemniaczanymi. To połączenie jest dla mnie doskonałe, przepadam za tym smakiem
2 godz.
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 cebule
jajko
100 gram sera żółtego
olej do smażenia
500 gram szynki surowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki koncentratu
8 łyżek mąki
700 ml bulionu
Vegeta, sól,pieprz do smaku
koperek
Placki ziemniaczane z szynką duszoną w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i płuczemy, cebule również obieramy i płuczemy. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tartce, przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy z soku. Przekładamy do miski dodajemy jajka , 2 łyżki mąki starty ser i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy złote racuchy.
Mięso myjemy, kroimy w plastry. Przyprawy mieszamy z 3 łykami mąki i papryką, mięso panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do brytfanny ,podlewamy bulionem i dusimy.Gdy płyn zredukuje się do połowy, dodajemy koncentrat , pozostałą mąkę rozcieramy z zimna wodą i dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i usmażona wcześniej cebulę
pokrojoną w pióra. Doprawiamy do smaku. Placki podajemy z sosem , posypujemy koperkiem
Komentarze