Puszyste naleśniki z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj na deser były naleśniki, z nadzieniem trochę innym niż zawsze, a mianowicie z musem truskawkowym. Delikatne puszyste z winnym kremem z truskawek i śmietany. Delikatna nuta owocowa sprawiła że są orzeźwiające i rozpływają się w ustach. Wspaniałe zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    3 jajka
    4 łyżki oleju
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka truskawek
    sól i cukier do smaku
    szklanka śmietany 36 %

Puszyste naleśniki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy wodę , mleko i żółtka jaj. Doprawiamy do smaku sola i cukrem. Miksujemy, przesiewamy mąkę ciągle miksując, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek , olej i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Śmietanę z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywno , truskawki po umyciu, odszypułkowywaniu i osuszeniu miksujemy, dodajemy powoli do śmietany i mieszamy. Naleśniki smarujemy kremem i zwijamy w rulony, dekorujemy .
    Smacznego :)

Porady

W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę alkoholu który nada jeszcze bardziej specyficzny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy