Risotto z indykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Risotto to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej , do jej przygotowania wystarczy 30 minut, można przygotować je na różne sposoby w zależności o dodatków. Potrawa smaczna i szybka .Naprawdę smaczna i prosta w przygotowaniu, jedynym wymogiem jest odpowiedni ryż włoski specjalny do risotto.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    300 gram fileta z indyka
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 papryka
    0,5 szklanki zielonego groszku
    1,5 szklanki ryżu włoskiego
    300 ml białego wina
    1,5-2 litry bulionu drobiowego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażamy mięso, pokrojone w kostkę , delikatnie doprawiamy do smaku , zdejmujemy mięso do miski. Na tłuszczu szklimy pokrojoną cebulkę i czosnek, a gdy się zeszkli dodajemy surowy ryż. Chwilę smażymy aż ryż będzie błyszczący, dolewamy win o i dusimy. Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i starta na tartce marchew,oraz zielony groszek. Dusimy powoli podlewając bulionem i ciągle mieszając, dodajemy łyżkę koncentratu i doprawiamy do smaku, danie jest gotowe w około 30 minut.

Porady

Jeśli ktoś nie ma pod ręką białego wina może dodać różowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować