Placki ziemniaczane z pieczarkami

5 (160 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś międzynarodowy dzień bez mięsa, dlatego wymyśliłam sobie placki inne niż zawsze. Miałam pieczarki kupione dość dawno a żeby się nie zmarnowały wymyśliłam takie oto danie i nie żałuję bo połączenie ziemniaków z grzybami wyszło pyszne. Rodzinka bardzo się zajadała a do placków szklankę zimnego mleka dostała. Już wiecie że lubię eksperymentować w mojej kuchni. Polecam serdecznie ten przepis może się skusicie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,

    500 g pieczarek,

    2 jajka,

    1 średnia cebula,

    0,5 łyżki soli,

    0,5 łyżeczki pieprzu,

    2 łyżki mąki pszennej,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Placki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Pieczarki bez nóżek oczyścić i pokroić na mniejsze części. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na rumiano następnie dodać przygotowane pieczarki posolić je trochę i dodać pieprz, smażyć tak długo aż wyparuje z pieczarek cała woda.
  • placki 2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zmielić maszynką z tarką do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać ostudzone ziemniaki, jajka oraz sól według swego smaku, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ziemniaków startych z resztą.
  • placki 3. Następnie dodać mąkę i również wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
  • placki 4. Na patelnię wlać ojej rozgrzać go i nakładać po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na talerzu, wyszło mi z tego przepisu 16 placków.
  • placki 5. Gotowe placki placki podałam z zimnym mlekiem oraz kleksem kwaśnej śmietany. Można również podawać z dowolnymi sosami lub gulaszem z mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować