Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet.

Składniki:

  • Na placki:
    1 kg ziemniaków
    1 jabłko
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    500 g wątróbki drobiowej
    4 cebule
    1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakładamy po dwie łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem.
  • 2. Wątróbka:
    Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Podajemy z plackami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować