PLACKI ZIEMNIACZANE Z DODATKAMI I SOSEM CHRZANOWYM

5 (155 ocen)

  • 30 min

Placki z warzywami i parówką na ostro.

  • 30 min

Składniki:

  • - 6 dużych ziemniaków
    - 1 duża marchewka
    - 1/3 papryki czerwonej
    - 1 duża cebula
    - 5 parówek
    - 2 łyżki mąki
    - 1 jajko
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
    Sos :
    - 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
    - 3 łyżki śmietany
    - 1 płaska łyżeczka cukru
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z dodatkami i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PLACKI ZIEMNIACZANE Z DODATKAMI I 1. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać opłukać i utrzeć na tarle na dużych oczkach.
    Paprykę (bez gniazda nasiennego) pokroić w drobną kostkę.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Parówki obrać z osłonki i pokroić w ćwierćplasterki.
  • Placki ziemniaczane z dodatkami 2. Do miski dać przygotowane warzywa, parówki, mąkę, jajko i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z dodatkami 3. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta ziemniaczanego. Smażyć z obu stron na rumiano.
  • Placki ziemniaczane z dodatkami 4. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym, do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • Placki ziemniaczane z dodatkami 5. Wymieszać podane składniki sosu, przelać do sosjerki.
    Placki podawać na gorąco, z sosem chrzanowym.

Porady

Placki można podać z sosem musztardowym, ogórkowym albo tylko z kleksem ze śmietany kwaśnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować